Πως να Διαβαζετε ενα Ελαστικο

Σας μπερδεύουν αυτά τα περίεργα γράμματα και οι αριθμοί που είναι γραμμένα πάνω στο ελαστικό σας;

Ένα ελαστικό φέρει πολλές σημάνσεις. Περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες διευκρινίζουν τις δυνατότητες του ελαστικού, επίσης καταγράφουν τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του. Για να βρείτε το σωστό ελαστικό για το αυτοκινητό σας, χρειάζεται να κατανοήσετε την έννοια αυτών των σημάνσεων.

Shortcode Image

Φαρδος Ελαστικου

Ο πρώτος αριθμός δείχνει το φάρδος του ελαστικού σε mm (Φάρδος: 245mm). Όσο πιο φαρδύ το ελαστικό, τόσο μεγαλύτερη η επιφάνεια επαφής με το δρόμο. Κάποιοι τύποι οχημάτων απαιτούν συγκεκριμένο φάρδος ελαστικών.

Προφιλ Ελαστικου

Ο δεύτερος αριθμός δείχνει την αναλογία ύψους προς φάρδος διατομής (Προφίλ: 40%). Όσο πιο μικρή η αναλογία ύψους προς φάρδος, τόσο φαρδύτερο είναι το ελαστικό σε σχέση με το ύψος του.

Δομη Ελαστικου

Το R (Radial) δείχνει τη δομή του σκελετού του ελαστικού. Χρησιμοποιούνται παράλληλα λινά στα πλευρά του ελαστικού και διασταυρούμενα λινά στο πέλμα του. Αρχικά σχεδιάστηκαν από την Michelin πλέον σχεδόν όλα τα σύγχρονα ελαστικά είναι Radial.

Διαμετρος Τροχου

Ο τρίτος αριθμός δείχνει τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες (Διάμετρος: 20'').

Δεικτης Φορτιου

Ο τέταρτος αριθμός δείχνει το δείκτη φορτίου του ελαστικού (Δείκτης Φορτίου: 99). Ο δείκτης φορτίου ενός ελαστικού είναι ένας αριθμητικός κωδικός που έχει σχέση με το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένα ελαστικό. Ο δείκτης φορτίου 99 σημαίνει οτι κάθε ελαστικό μπορεί να σηκώσει μέχρι 775kg.

Δεικτης Ταχυτητας

Ο πέμπτος αριθμός δείχνει το δείκτη ταχύτητας του ελαστικού (Δείκτης Ταχύτητας: Y). Το σύμβολο της ταχύτητας δείχνει τη μέγιστη συνεχή ταχύτητα για την οποία έχει ταξινομηθεί ένα ελαστικό. Ο δείκτης ταχύτητας Y αντιστοιχεί σε μέγιστη συνεχή ταχύτητα 300 km/h.