Πως να Ελεγχετε την Πιεση των Ελαστικων

Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι κάτι γρήγορο, απλό και ουσιώδες. Ένα ελαστικό σε υποπίεση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το όχημα, φθείρεται πιο γρήγορα και αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Ακόμη κι όταν έχει ξαναγεμίσει με αέρα, ένα ελαστικό που έχει κινηθεί με υποπίεση μπορεί να σκάσει! Ένα ελαστικό μπορεί προκαλέσει ατυχήματα σε περίπτωση που σκάσει, αυτός ο κίνδυνος όμως μπορεί να αποτραπεί εύκολα διατηρώντας τα ελαστικά σας στη σωστή πίεση.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας, καθώς και την πίεση της ρεζέρβας, τακτικά και κυρίως πριν από τα μακρινά ταξίδια. Τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται όταν είναι κρύα.

Shortcode Image

Με τη σωστή πίεση τα ελαστικά σας θα έχουν μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση, βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου και φυσικά περισσότερη ασφάλεια.

Αν τα ελαστικά σας είναι 0,5 bar κάτω από τη συνιστώμενη πίεση τότε η διάρκεια ζωής τους θα μειωθεί και θα έχετε έως και 8.000 km μικρότερη χιλιομετρική απόδοση. Ένα ελαστικό με 20% υποπίεση μπορεί να έχει 20% μικρότερη χιλιομετρική απόδοση. Επίσης η υποπίεση προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στους ώμους του ελαστικού και αυτό βλάπτει το σχήμα του και οδηγεί σε πρόωρη φθορά.

Αν τα ελαστικά σας είναι 1 έως 2 bar κάτω από τη σωστή πίεση τότε διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο, καθώς τα ελαστικά μπορεί να σκάσουν, το κράτημα στο δρόμο υποβαθμίζεται επικίνδυνα και οι αποστάσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα επιμηκύνονται ακόμη και 10 μέτρα περισσότερο από το μέσο όρο. Επίσης, κατά τη διάρκεια ζωής του ελαστικού θα χάσετε ένα ρεζερβουάρ καυσίμου και τέλος το σχήμα του ελαστικού αλλοιώνεται λόγω της μεγαλύτερης πίεσης στους ώμους του και αυτό οδηγεί σε πρόωρη φθορά.

Τα βήματα για τον τέλειο έλεγχο της πίεσης

Προτού ξεκινήσετε τον έλεγχο πρέπει να βεβαιωθείτε πως ο μετρητής πίεσης είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Εφόσον ο μετρητής πίεσης λειτουργεί σωστά ξεβιδώστε τη βαλβίδα του ελαστικού σας και εισάγετε τη μύτη του μετρητή μέσα στη βαλβίδα, πιέστε τα κουμπιά +/- ωστέ να επιτύχετε τη σωστή πίεση.

Προσοχή: Αν έχετε κινήσει το όχημα σας μέσα στις δύο (2) τελευταίες ώρες ή για περισσότερο από λίγα χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε 0,3 bar στη συνιστώμενη πίεση.

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα σε όλα τα ελαστικά σας

Λίγα λεπτά από το χρόνο σας για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών σας, θα μπορούσε ακόμη και να σώσει τη ζωή σας. Τα δύο τρίτα των οδηγών στην Ευρώπη οδηγούν με τα ελαστικά τους σε επικίνδυνη υποπίεση. Βεβαιωθείτε οτι δεν είστε ένας από αυτούς!